Devrilen Forkliftin Altında Kalmamak İçin

Devrilen Forkliftin Altında Kalmamak İçin

Forklift altında kalan operatör can verdi. başlıklı haberleri sıkça duyuyoruz. Son haber Kastamonu ilinin Araç ilçesinde forklift tipi iş akinasını kullanan Operatör S. B. devrilen forkliftin altında kaldı. Ağır yaralanan Operatör kaldırıldığı Araç Devlet Hastanesi'nde yapılan ilk müdahalenin ardından Kastamonu Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Forklift Operatörü Dr. Münif İslamoğlu Devlet Hastanesinde yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Forklift devrildiği zaman nasıl haytta kalabiliriz, Forklift Operatörleri Makina Kullanırken Uymak Zorunda Oldukları Güvenlik Kuralları nelerdir.

İnsanların işlerini kolaylaştıran İş Makinaları Güvenlik Kuralları çerçevesinde kullnıldıklarında son derece güvenli, pratik ve ekonomik olmalarının yanında. İSG Kurallarına uyulmadan Operatörlük Belgesi olmadan kullanılan iş Makinaları son derece tehlikeli olabilmektedir.

Uzmanlar İş Makinaları A Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı ve Teknik Öğretmenler nezaretinde verdiği Forklift Operatörlük Eğitimlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Kuralları anlatılmakta. Güvenli, Pratik ve Ekonomik forklift kullanımı konusunda kursiyerlerini bilgilendirmektedir.

Forklift Operatörlerinin Forklift Tipi İş Makinesi Kullanırken Dikkat Etmesi Gereken Hususlar Aşağıda Maddeler Halinde Sıralanmıştır.

 

Kural 1: Forklift, operatörlük eğitimi almışForklift Operatörlük Belgesine sahip yetkili personel tarafından kullanılmalıdır. Kullanım sırasında operatör Kişisel Koruyucu Donanım (KKD) olan sert bir baret ve güvenli ayakkabı giymeli, bol kıyafetler yerine tek parça tulum tercih etmelidir.

Kural 2: Kullanım öncesi Forklift kullanım koşullarını operatörün kontrol listesinden denetleyin. Tespit ettiğiniz görünen hataları veya talep ettiğiniz gerekli onarımları ilgili mercilere derhal bildirin.

Kural 3: Forklifti güvenli olmayan veya uyarı levhası olan alanlarda kullanmayınız. Forklift kullanma kurallarını ve güvenlik önlemlerini daima uygulayın, tüm uyarı işaretlerini dikkate alın.

Kural 4: Forklifti operatör koltuğuna oturmadan kullanmayın. Kollarınız, bacaklarınızı ve başınızı operatör kabininin dışına çıkartmayın. El ve ayaklarınızı Forklift asansöründen uzak tutun.

Kural 5: Forklifti kesinlikle ıslak eller ve ayakkabılar ile kullanmayınız. Yağlı eller ile levyeleri tutmayınız. Unutmayın ki elleriniz ve ayaklarınız kayabilir kontrolü kaybedebilir ve bir kazaya sebep olabilirsiniz.

Kural 6: Forkliftinizle yüksek hızlarda ani manevralar yapmaktan kaçının, ani duruş ve kalkışlar yapmayın. Ani ve dengesiz hareketler aracın devrilmesiyle sonuçlanabilir. Dönüşlerde, bina giriş ve çıkışlarında ve insanların yanında korna kullanarak uyarıda bulunun ve hızınızı düşürün.

Kural 7: Forklift çatallarında kimseyi taşımayın veya kaldırmayın. Diğer insanların forkiftin yanlarına binmesine izin vermeyin. Forkliftler sadece yük taşımak için dizayn edilmiştir.

Kural 8: Forklifti operatör muhafazası ve yük korkuluğu olmadan kesinlikle kullanmayın. Yükü mastı arkaya doğru tilt ederek taşıyınız.

Kural 9: Asla aşırı yükleme yapmayın. Daimaforklift için önerilen tonajlarda yükleme yapın. Forklifte kesinlikle karşı denge ağırlığı ilave etmeyin. Aşırı yükleme forkliftin devrilmesine ve bunun sonucunda personel yaralanmalarına ve aracın hasarına neden olabilir.

Kural 10: Güvenli olmayan ve dengesiz yükleriForklift ile kaldırmayın ve taşımayın. Taşıyacağınız yükün ağırlık merkezini dengeleyerek yükleme yapın. Çatal aralıklarını yükün ağırlık merkezine göre dengeleyerek aralayın ve yükü daima düzgünce istifleyerek taşıma yapın. Mutlaka uygun büyüklükte bir palet kullanın. Çatalları yükün olabildiğince geniş aralıklı tutmaya çalışın. Yükü her iki çatala da eşit dağıtın ve tek çatalı kullanarak asla taşıma yapmayın.

Kural 11: Gevşek zeminlerde forkliftikullanmayın. Tüm işaretlere uyun ve özellikle zemin yapısına göre müsaade edilen maksimum yük değerleri, asansör taşıma kapasitesi ve tavan yüksekliği gibi değerleri aşmayın.

Kural 12: Forklifti kaygan yüzeylerde kullanmayınız. Kum, çakıl, buz veya çamurlu zeminlerde devrilmeyle sonuçlanan kazalar yaşanabilir. Kullanım kaçınılmaz ise yavaş kullanın.

Kural 13: Kimsenin forkliftin yük veya kaldırma mekanizmasının altından geçmesini ya da durmasına izin vermeyin. Yük düşebilir yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.

Kural 14: Forklift sadece yetkili dolum noktalarında yakıt almalıdır. Motor dolum sırasında kapatılmalıdır. Yakıt dolumu sırasında sigara içilmesi ve yanıcı maddelerin dolum yerinde bulunması kesinlikle yasaklanmalıdır. Bu kurallar LPG tankı değişimi esnasında da uygulanmalıdır. Motor tekrar çalıştırılmadan önce yakıt depo kapağı kapatılmalı ve etrafa dağılan yakıt mutlaka temizlenmelidir

Kural 15: Yükün yük korkuluğundan yüksek olması durumunda forklifti hareket ettirmeyin. Yükü, çatalları mümkün olduğu kadar aşağıya indirerek ve mastı arkaya doğru tilt ederek taşıyın. Bu forkliftin dengesinin kurulmasını ve size daha iyi bir görüş netliğini sağlayacaktır.

Kural 16: Sakın yüklü forklifti asansörü ileri tilt durumunda yükseltmeyin veya yük yukarıda iken mastı ileri tilt etmeyin. Bu hareket forkliftin ileri doğru devrilmesine sebep olacaktır.

Kural 17: Forklift devrilemeye başladığında sakın dışarı atlamaya çalışmayın. Hayatta kalmak için koltuğunuzda oturun ve sıkıca tutunun.

Kural 18: Forklift ile rampalardan çıkarken daima ileri inerken de geriye doğru hareket edin. Eğimli yüzeylerdeyken asla yük kaldırmayın. Eğimli yüzeylerde manevra yapmayın. Rampa üzerinde iniş ve çıkışlarında yardımcı özellikle büyük hacimli yükleri taşırken yardımcı personel bulundurun ve yön bilgisi isteyin.

Kural 19: Yokuş üzerinde forklift ile yükleme ve boşaltma yapmayınız. Yokuş üzerinde dönmeyin ve eğime paralel forklifti kullanmayın.

Kural 20: Forklifti engebeli alanlarda kullanmayın. Kulanmak kaçınılmaz ise yavaş ve dikkatli olun. Demiryolu üzerinde yavaş ve mümkün olduğunca çapraz geçin. Demiryolu geçerken forklift ciddi bir şekilde sarsılır. Yavaş bir geçiş için çapraz bir şekilde ve her seferinde bir lastiği geçirerek ilerleyin.

Kural 21: Sahipsiz objelerin üzerinden forklift ile geçmeyin. Gittiğiniz yöne iyice bakın. Diğer insanlara ve güzergahınıza çıkabilecek engellere karşı dikkatli olun. Operatör forklifti kullandığı her an dikkatli olmak durumundadır.

Kural 22: Yükün görüş netliğini sınırlandırdığı durumlarda forklifti ileri doğru kullanmayın. Yokuş yukarı çıkmak dışında bu durumlarda arkaya doğru hareket etmek görüş netliğini arttıracaktır.

Kural 23: Rıhtım ve rampa kenarlarında yükleme yaparken forklift kullanımında çok dikkatli olmalıdır. Özellikle rıhtım, rampa ve plaform kenarları ile forklift arasında güvenlik mesafesi bırakılmalıdır. Ufak bir dikkatsizlik kazalara yaralanmalara ve ölümlere neden olabilir.

Kural 24: Forkliftin ve taşınan yükün ağırlığını kaldıramayacak köprü ve rampaların üzerinde forklifti kullanmayın. Köprü veya rampaların kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda yükleme platformunun düzgünce yerleştirildiğinden emin olun. Eğer başka bir araç üzerine yükleme yapılacaksa yükleme yapılan aracın hareket etmemesini sağlamak amacıyla tekerleklerine takoz koymayı ihmal etmeyin.

Kural 25: Forkliftinizi başka forkliftlerin çalışma sahasında kullanmayın. Daima diğer forkliftler ile aranızda güvenli çalışma alanı bırakın ve durmak için yeterli mesafeye sahip olduğunuzdan emin olun. Asla diğer forkliftlere yetişip geçmeye çalışmayın.

Kural 26: Forkliftinizi asla bir başka forklifti çekmek veya itmek amacıyla kullanmayın ve başka forkliftlerin de sizin aracınızı itmesine veya çekmesine izin vermeyin. Fokliftiniz çalışmıyorsa derhal servise haber verin.

Kural 27: Aşırı istifleme veya yükün yükseltilmesi görüş açısını engelleyecektir. Yük yukarıda veya mast kalkmış durumda forklifti kullanmayın. Forklift bu durumda devrilebilir hasara, yaralanmalara ve ölümlere neden olabilir.

Kural 28: Forklift ancak park alanı olarak belirlenmiş noktalara bırakılmalıdır. Park durumunda çatallar tamamen aşağı indirilmeli, levyelerin hepsi boşa alınmalı, el freni çekilmeli ve motor durdurulmalıdır. Forklift kullanılmadığı durumlarda motor durdurulmalı, anahtar aracın üzerinden alınmalı ve lastilerin önüne ve arkasına takozlar konulmalıdır. Mesai bitiminde aracın gerekli günlük bakım kontrolleri yapılmalıdır.

 
WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top