Türkiye’de Operatör Eğitimi
Türkiye’de Operatör Eğitimi;
Ülkemizde İş makineleri sektörü çok hızlı büyümektedir. Kentsel adönüşüm ile birlikte makine sayısının artmasının yanında çeşitliliği ve özelliği de artmıştır.
Ülkemizde operatörlük eğitimi daha önceleri çok farklı şekillerde sürdürülürken Milli Eğitim Bakanlığının operatörlük eğitimine el atmış ve 2008 yılında operatörlük eğitiminin nasıl yapılacağı ile ilgili esasları yayınlamıştır.
Belirli bir takım programlar mevcuttur. Örneğin;
Kazıma ve Yükleme (Ekskavatör) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Eğitimi
Kazıma ve Yükleme (Kanal Kazıyıcı (Beko Loder)) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Eğitimi
Kaldırma ve Yükleme (Vinç) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Eğitimi
Kaldırma ve Yükleme (Forklft) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Eğitimi
Zemin Sıkıştırma Makineleri (Silindir) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Eğitimi
İş Makineleri (Kaldırma, Taşıma Raylı Sistem Tavan Vinci) Tipi İş Makinesi Kullanımı Operatörlük Eğitimi
Bu programlar Talim Terbiye Kurulu Kararı ile çıkmaktadır. Fakat henüz operatörlük çalışması yapılmamış bir çok program bulunmaktadır, Bunlar Makaslı Platform (Personel Yükselticisi) Eğitimi, Kule Vinci Eğitimi, Telehandler Eğitimi, Teletruck Eğitimi gibi. Bu makineleri kullanacak operatörlerin eğitimleri çok ama çok önemlidir.
Kule vinç operatörü türkiye şartlarında 2000-2500 TL gibi ciddi maaşlar alan meslektir, ve çok ciddi eğitimden geçmesi gerekmektedir. Bu eğitimler bir tek operatörlük değil, Yüksekte çalışma, dağcılık eğitimi, ilk yardım v.s. Fakat ülkemizde talim terbiye tarafından böyle bir program hazırlanmadığı için operatörlerin büyük çoğunluğu eğitimsiz ve belgesiz makine kullanmaktadır. Sonuç olarak ağır maddi ve can kayıpları verilen kazalar meydana gelmektedir.
Türkiye İş Makinaları Distribütörleri ve İmalatçıları Birliği (İMDER)’in verdiği bilgilere göre 10 yaş altı makine sayısı 81.871 adet’tir. Bu makinelerin büyük bir çoğunluğu eğitimi almamış kişiler tarafından kullanılmaktadır.
İMDER 2023 hedeflerinde ise 10 yılda 78.000 makineyi piyasaya sürmeyi hedeflemektedir. Buda Operatör Eğitiminin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.
Aynı zamanda Operatörlük Eğitimi bir çok işsiz kişilerin istihdamında önemli olacaktır.