Vinçlerin Kullanım Alanları ve Operatörlük Belgesi
Vinçlerin kullanım alanları.
Uygarlaşmanın bir sonucu olarak vinç kullanımı artmaktadır.
Gelişmekte olan ülkelerde Vinç kullanımı günümüzde çok yüksek rakamlara ulaşmıştır. Vinçler iş hayatında günlük işlerimizi kolaylaştıran ve hızlandıran en önemli makinelerdir. Yıllar önce bir ev yapmak insan gücüyle günlerce sürerken günümüz de ise çok daha az zamanda ve çok daha az güç kullanarak yüksek binalar, çok büyük inşaalar yapılabilmektedir. Bunun ise en önemli makineleri vinçlerdir. Ülkemizde olduğu vinç kullanımı oldukça son derece yaygındır. Vinç kullanımının bu kadar yaygın olması beraberinde operatör ihtiyacını da getirmektedir. Onlarca kişinin kaldıramayacağı yükleri bir vinç operatörü, bir yardımcısı (serdümen) ve bir vinç ile yapabilmektedir. Vinçler sadece inşaat işlerinde kullanılmamaktadır. Taşımacılıkta da vinçler kullanılmaktadır. Vinç inşaat sektörü dışında taşımacılıkta da büyük bir alanı kapsamaktadır.
Vinçlerde Kullanılan Motor Çeşitleri
Vinçlerde kullanılan motor çeşitleri kullanım alanına göre çeşitlilik göstermektedir. Bu sebeple günümüzle birden fazla vinç çeşidi bulunmaktadır. Mobil Vinç, Teleskopik Mobil Vinç, Araç Üstü Katlanır Vinç, Tavan Vinci, Gezer Köprülü Vinç, Portal Vinç, Monoray Vinç, Pergel Vinç, Bayrak Vinç, Mobil Rıhtım Vinci, Konteyner Vinci, Dorse Vinci, Kule Vinç v.b. Bu vinç çeşitlerinin hareketlerinde kullanılan motorlar birbirinden ayrı özellikler taşımaktadır. Bazı vinçlerde kullanılan motorlar dizel (içten yanmalı bazı vinçlerde kullanılan motorlar ise elektrikle çalışabilmektedir. Bazı motorlar ise hem elektrik hem de dizel ile çalışmalarını sağlamaktadır. Bunların dışında daha büyük vinçlerin çalışmasını sağlayan vinçler arasında ise buharlı vinçler göze çarpmaktadır. Sizin kullanabileceğiniz vinç çeşidinden size en uygun olanına ulaşmanız mümkündür. Yapmanız gereken bu konuyla ilgili küçük çaplı bir araştırma olup sizi en uygun sonuca götürecek makineyi seçmenizdir.
Vinç Çeşitleri
Daha önce bahsedildiği üzere vinçlerin
Güç iletim sistemlerine göre,
Yürüyüş sistemlerine göre,
Motorlarına göre,
Kaldırma gücüne göre,
Şekillerine göre birçok çeşidi bulunmaktadır. Bu vinçlere bulunduğunuz bölge göz önüne alındığında ulaşmanız çok kolaydır.
Vinç Operatörlük Belgesi
Vince ulaştıktan sonra size bir de Vinç Operatörü lazım, bunun için ya kendi personelinizden bir kişiyi Uzmanlar Operatörlük Kursunun açmış olduğu Vinç Kursuna Vinç Operatörü yetiştirirsiniz ya da dışarıdan vinç ile birlikte bir Vinç Operatörü de istihdam etmek zorunda kalırsınız.
Burada dikkat etmeniz en önemli husus Vinç Operatörürünün Vinç Operatörlük Belgesine, Vinç Ehliyetine, Vinç Kullanım Sertifikasına sahip olması,
Vinç Kursuna kayıt olması gerekmektedir.
Vinç Operatörlük Belgesi Nereden Nasıl Alınır
6047 Karayolları Trafik Kanununun 42. Maddesinde şu şekilde yazmaktadır.
“Kursların eğitim ve staj süreleri Milli Eğitim Bakanlığınca saptanır”
Milli Eğitim Bakanlığı ise İş Makineleri Sürücü Eğitim Kursları İle İlgili Yönergesinde bu kursu sadece 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları kanununa tabii Muhtelif Kurslar Kapsamında Uzmanlar İş Makinaları ve Operatörlük Kursu gibi kursların eğitim ve belge verebileceğini söyler.
Bu bağlamda alacağınız Operatörlük Belgesi veya alacağınız operatörün operatörlük belgesi Milli Eğitim Bakanlığı Onaylı olmalıdır. Operatörlük Belgesinde sadece ve sadece kullandığı makine ile ilgili bilgi yer almalıdır. Kaldırma Taşıma Raylı Sistem Köprülü Vinç, Kaldırma Yükleme (Mobil Vinç) gibi.
Ayrıca detaylı bir bilgi alabileceğiniz başka bir seçenek olarak http://www.uzmanlaroperatorluk.com yazıp arama işlemini yaptıktan sonra gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. Siteden yapacağınız araştırma sonucunda firma sahipleriyle iletişime geçerek operatörlük belgesi hakkında alacağınız bilgiler sonucunda operatörlük kursuna başvuruda bulunabilirsiniz.