Beton Pompası
Beton Pompası
1. Görevleri
Beton üretim tesislerinde üretilen hazır betonun transmikser ile döküm sahasına ulaştıktan sonra istenilen yüksekliğe, istenilen uzaklığa, istenilen miktarda dökülmesini sağlayan iş makineleridir.
2. Çeşitleri
Beton pompaları sabit ve mobil (hareketli) olmak üzere iki çeşittir.
2.1. Sabit Beton Pompası
Uzun süreli, yüksek ve tehlikeli çalışma alanlarında kullanılır. Beton pompası döküm sahasına kurulur ve iş bitimine kadar burada kalır. Uzun süre döküm yapılacaksa bu sistem daha emniyetli bir sistemdir.
Resim 1: Sabit beton pompası
2.2. Mobil Beton Pompası
Beton döküm sahasına gelen hazır betonun dökülmesi işlemlerinde kullanılır. Bina inşaatları ve fabrika inşaatlarında, tünel, şev kesmelerin betonlanması gibi birçok yerde kullanılmaktadır.
Kamyona monte edilen beton pompası, transmikserli beton pompası, püskürtme beton pompası, özel beton pompaları gibi çeşitleri vardır.
Dikeyde 60-65 metre erişim ile maksimum esneklik sağlayan özelliklere sahip olan mobil beton pompaları (kamyona monte beton pompası) istenin yerlere hareketle betonu götürebilme ve pompalayabilme özellikleri ile çok kullanışlı ve pratik beton pompalarıdır.
Resim 2: Mobil beton pompası
Resim 3: Mobil beton pompaları (maksimum yükseklik)
Resim 4: Özel mobil (hareketli) beton pompası
Yeni; kompakt, sessiz, çok amaçlı beton pompasıdır Tamamen hidrolik kontrolün yaratıcısı ile donatılmış (VHS). EPS (ergonomik pompa sistemi), aynı zamanda aşınmayı azaltırken S transfer borusunun özellikle uygun şekilde değiştirmesini de sağlar. Besleme basınçları ve besleme hızları, ekran ile kolaylıkla belirlenebilir ve gözlemlenebilir. 32 mm'ye kadar bir tane büyüklüğünde normal beton ve püskürtme beton beslemek mümkündür.
3. Makine Fonksiyonları
Resim 5: Beton pompası çalışma şeması
3.1. Çalışma Prensibi
Her iki uçlarından tahrik alan düşük seviyede yatay karıştırıcılar, betonu doğrudan doğruya silindir açıklıklarından ileriye doğru göndermektedir.
İki adet güçlü ve çabuk değişen değiştirme silindiri, gövdeyi, büyük alma açıklıklarının önünde ileri geri hareket ettirir böylece basıncı boşaltarak ve alma açıklıklarının sırayla boşaltmaktadır.
S-/C-valflarının pozisyonuna bağlı olarak beton bir silindire hızla dolmaktadır veya besleme borularına basılmaktadır.
4. Verimli Kullanma Yöntemleri
- Beton pompalarının uzun ömürlü ve verimli olabilmeleri için betonun tane büyüklüğüne dikkat edilmelidir.
- Tane büyüklüğü 32 mm’den fazla olan betonlar pompaj hattında zorlanmalara sebep olarak sistemin aşınmasına ve arızalanmasına sebep olabilir.
- Beton pompalama işleminden sonra mutlaka pompaj hattı basınçlı su ile temizlenmelidir (temizleme topu kullanarak).
- Pompalama işlemi uygun basınçta yapılmalıdır.
- Makinenin periyodik bakımları zamanında yapılmalıdır.