Frezeler

Frezeler

Frezeler

Asfalt tabakalarının tamamen kaldırılmasında kullanılan iş makineleridir. Asfalt sökme işleminin yanı sıra sökülen asfalt tabakalarının bir konveyör yardımı ile zeminden alınarak kamyona aktarılmasını sağlar.

Frezeler

Resim 1: Frezeler

Soğuk kazıma makinesi (freze

Resim 2: Soğuk kazıma makinesi (freze)

1. Görevleri

Geniş yüzeylerin kısmen rehabilitasyonu yada asfalt tabakalarının tamamen kaldırılması için 350-2.200 mm kazıma enine, 110-330 mm kazıma derinliğine sahip güçlü soğuk kazıma iş makinesidir. Kazınmış malzeme önden yüklemeli iki aşamalı konveyör ile yüklenir. Hidrolik olarak katlanabilen destek tekeri standart özelliktir. Makine tekerlekli ya da paletli üretilebilir.

Çalışma ağırlıkları 4,5-43 ton arasındadır.

2. Çeşitleri

2.1. Küçük Kazıma Makineleri

Kısmi kaplama onarımı, mazgal kapaklarının etrafının kazınması, yol çizgilerinin silinmesi yada yerleştirilmesi işlerinin yapılması için ideal uygunlukta oldukça becerikli küçük kazıma makinesidir. Seçmeli olarak yükleme konveyörü ve tüm tekerlerden tahrik ile donatılabilir.

2.2. Büyük Kazıma Makineleri

Anayol katmalarının tamamının tek seferde kaldırılması için yüksek performanslı soğuk kazıma makinesidir. Özellikle büyük projelerde kullanılmaya uygundur. Güçlü motor ve yüksek yükleme kapasitesi vardır. İki dizel motoru ile yakıt tasarrufu sağlamaya yönelik kullanımı da vardır.

3. Makine Fonksiyonları

350 mm kazıma genişliği, 0-110 mm kazıma derinliğine sahip, 4,5 ton çalışma ağırlığına imkan veren iş makineleridir (küçük kazıma makineleri).

2.200 mm kazıma genişliği, 0-350 mm kazıma derinliğine sahip, 43,800 ton çalışma ağırlığına imkan veren iş makineleridir (büyük kazıma makineleri).

4. Verimli Kullanma Yöntemleri

Kazıma işlemi makine normlarına uygun derinlikte yapılmalıdır.

İlerleme hızı normlara uygun olmalıdır.

Makinenin periyodik bakımı zamanında yapılmalıdır.

5. Taş Kırma ve Eleme Tesisleri

Büyük ölçülerdeki kaya veya cevherleri daha küçük parçalara, çakıl yada toz hâline dönüştüren iş makinelerine “kırıcı” ya da “konkasör” denilmektedir. Kırıcılar form değiştirmek, boyut değiştirmek ya da atık malzemelerin daha kolay bertaraf edilmesini sağlamak amacıyla kullanılmaktadır. Kırma işlemi sayesinde birleşik hâlde bulunan elementler, birbirinden ayrılabilir hâle getirilmektedir.

Maden işletmelerinde ham maddeyi, çimento sektöründe katkı malzemelerini ve yol yapımında mıcır elde etmek için sıklıkla kullanılır.

Entegre taş kırma ve eleme tesisi

Resim 3: Entegre taş kırma ve eleme tesisi

Taş kırma işlemi akış şeması

Resim 4: Taş kırma işlemi akış şeması

Bunkere doldurulan taşlar konveyör bant sistemiyle gelerek çeneli kırıcıya dökülür, kırıcıda belli ebatlarda kırılan taşlar titreşimli elekten geçerek belli ölçülerde ayrıştırılır. Ayrıştırma işlemi istendiği takdirde basınçlı su ile yıkanarak stok edilir.

3.5.1. Mobil Taş Kırma Ünitesi

Bir destek çerçevesi üzerine oturtulmuş entegre bir hat sürücüsü ve makineye sahip, küçük ve ağır işe uygun çelik tasarımlı mobil üç katlı süzme ünitesidir. Besleme bir konveyör kayışı aracılığıyla yapılmaktadır. Tamamen elektrikle çalışan teçhizat 800 t/s'lik bir kapasite için tasarlanmış olup 200 mm'ye kadar olan besleme materyalleri için uygundur. Yukarı akışlı veya aşağıya akışlı kırıcı üniteler (örn. mobirex) veya konveyör kayışları dâhil olmak üzere tüm fonksiyonlar elektriksel olarak kilitlenebilmektedir.

Mobil taş kırma ve eleme tesisi

Resim 5: Mobil taş kırma ve eleme tesisi

WhatsApp Mesajı Gönder
Scroll to Top